Kahve çekirdeklerinden lezzetli aroma ve koku çıkarmak için yapılan kavurma işlemlerinde kavurma derecesi büyük önem taşıyor. Bunun nedeni yapılan kavurma işleminin kahve tadı üzerinde etkili olduğunun bilinmesi oluyor. Peki, bu etki ne oluyor? cevaplarını içeriğimizde vermeye çalışacağız.
Kahvelerde Kavurma Derecesi Nedir?
Çekirdek kahvelerin lezzetlerinin ortaya çıkması için yapılan kavurma işleminin yapılması gerekiyor. Bu işlemin süresi ve kullanılan sıcaklık gibi değerler kahvelerde kavurma derecesini ortaya koyuyor. Bu derecenin değişmesi kahvelerin daha farklı tat ve aromaya sahip olmasını sağlıyor. Bu da kişilerin kavurma derecelerini dikkate alarak kahve seçmelerini sağlıyor.
Kavurma Dereceleri Kahvenin Tadını Nasıl Etkiler?
Kahvenin tadının kavurma derecesinden nasıl etkilendiği merak edilen ve cevaplanması gereken bir konu oluyor. Yapılan araştırmalar kavurma derecesinin kahve tadını doğrudan etkilediğini ortaya koyuyor.
Yapılan kavurma işlemi ilk olarak kahvenin nemini almasını sağlıyor. Nemini alan kahve özgün kokusunu ortaya çıkarmaya başlıyor. Kavurma derecesinin artması bu kokunun yoğunluğunun artmasına ve son haline ulaşmasına yardımcı oluyor. Ayrıca tadın ortaya çıkmasında kavurma esnasında yaşanan kimyasal değişmelerin etkisi bulunuyor.
Kahve Kavurma Dereceleri Neler?
Çekirdek kahvelerde kavrulması söz konusu olduğunda 3 kavurma derecesi ortaya çıkıyor.
Bunlar;
- Hafif kavurma
- Orta kavurma
- Koyu kavurma
Bu 3 derece kavurma sonunda ortaya farklı tatlarda kahvenin çıkmasına ve hazırlanarak doyumsuz kahve tadının algılanmasına yardımcı oluyor.
Hafif Kavurma Özellikleri
Kahve çekirdeklerinin kısa süre ve düşük sıcaklıkta kavrulmasına hafif kavurma deniyor. Bu kavurma işlemi için kullanılan sıcaklık 180-200°C arasında değişiyor. Bu sıcaklıkta kısa süre boyunca süren kavurma sayesinde asidite oranı yüksek kahve elde ediliyor. Ayrıca bu kahvenin rengi açık kahverengi tonunda görülüyor.
Hafif kavurma yapılan kahveler ise farklı demleme yöntemleri ile birlikte kullanılıyor. Bu yöntemler ise soğuk demleme, aeropress demleme, chemex demleme ve filtre kahve demlemesi olarak görülüyor. Böylelikle bu demleme yöntemlerini damak tadına uyduran kişilerin hafif kavrulmuş kahve alması gerekiyor.
Hafif Kavrulan Kahvenin Tat Profili
Hafif kavrulan kahvenin tat profili insanlar tarafından merak ediliyor. Kısa süreli ve düşük sıcaklıkta kavrulan kahvelerde yaygın aroma meyve (limon, portakal, çilek, mandalina, yaban mersini), çiçek (karanfil, yasemin) ve tatlı (bal, şeker) gibi aromalar oluyor. Buna bağlı olarak ferahlatıcı ve asidik tat sunuluyor. Ayrıca kahvenin tadında çekirdeğin yetiştiği bölgenin etkisi hissediliyor. Bunun dışında fazla ısı görmeden kavrulma gerçekleştiği için hafif kavrulan kahveler daha doğal oluyor.
Orta Kavurma Özellikleri
Kahve çekirdeklerinin hafif kavrulmadan daha fazla ancak koyu kavrulmadan daha az kavrulması orta kavurma olarak anılıyor. Bu kavurma işleminde 200-220°C sıcaklıktan yararlanılıyor. Kavrulan çekirdeklerin yüzeyleri mat ve pürüzsüz olarak görülüyor. Ayrıca bu kavurma kahvenin orta yoğunlukta asiditesinin olmasını sağlıyor.
Orta kavurma yapılan kahveler ise cappuccino, filtre kahve ve espresso için kullanılıyor. Bu kahveleri hazırlamak isteyen kişilerin almaları gereken kahve orta kavrulmuş kahve oluyor. Bu şekilde hazırlanan kahveler ise orta kahverengi rengiyle dikkat çekiyor.
Orta Kavrulan Kahvenin Tat Profili
Orta kavrulan kahvenin tat profili araştırılıyor. Orta sıcaklık ve daha uzun sürede kavrulan kahvenin aromasını fındık, baharat, karamel, çikolata ve meyve aromaları oluşturuyor. Bu aromalar sayesinde orta kavrulmuş kahvenin daha zengin ve dengeli tat profili oluşuyor.
Orta kavrulan kahve farklı aromalara sahip olması sebebiyle geniş kullanım alanını barındırıyor. Farklı aromaları tercih eden kişiler bu kahveyi seçerek hazırlıyor. Kahvenin aroma ve tadını kaybetmemesi için kullanılmadığı durumlarda kapalı kutular içerisinde ve serin yerde saklanması gerekiyor.
Koyu Kavurma Özellikleri
Kahve çekirdeklerinin orta ve hafif kavrulmadan daha yüksek sıcaklıkta kavrulması koyu kavrulma olarak adlandırılıyor. Bu şekilde kavrulan kahveler sert kahve sevenlere hitap ediyor. Kahvenin kavrulması için kullanılan sıcaklık ise 220-240°C oluyor.
Koyu kavrulan kahvelerin asiditesi diğer iki kavrulma derecesine göre düşük oluyor. Bunun dışında hazır hale gelen kahvenin rengi ise koyu kahverengi oluyor. Ayrıca bu kahve yoğun gövdeli olarak dikkat çekiyor. Koyu kavrulan kahve espresso, cafe mocha, Amerikan kahvesi ve sütlü içeceklerin hazırlanmasında kullanılan kahve oluyor.
Koyu Kavrulan Kahvenin Tat Profili
Koyu kavrulma derecesine sahip olan kahvenin tat profili diğer iki kahveye oranla geniş oluyor. Kimyasal değişim oranının yüksek olması tat ve aromanın çeşitlenmesini sağlıyor. Bu kahvelerde görülen tatları ise duman, çikolata, baharat, odunsu, karamel, fındık ve bitter tatları oluyor.
Koyu kavrulan kahvenin tüketim esnasında yoğun, sert ve keskin tat sunuyor. Özellikle sütlü içeceklerle birlikte bu kahvenin kullanılması insanlara keyifli kahve tüketim imkanı veriyor. Bu kahvenin asidite oranı düşük olduğu için yumuşak içim sunuyor.
Hangi Kavurma Derecesi En İyi Tadı Verir?
Kavurma derecelerinin tat üzerinde etkili olması insanların hangi kavurma derecesinin en iyi tat verdiğini araştırmasına neden oluyor. Ancak bu soruya net bir cevap vermek mümkün olmuyor. Bunda insanların kahve damak lezzetinin etkisi bulunuyor.
Meyvemsi ve çiçekçi aromalar ile ferahlatıcı tatları tercih eden kişiler için hafif kavurma en iyi tadı veriyor. Fındık, karamel ve baharat aromaları ile dengeli tat profili sergileyen kahveleri tercih eden kişiler içinse orta kavurma en iyi tadı veriyor.
Bunun dışında dumanlı ve odunsu aromalar ile yoğun ve sert tatları tercih eden kişiler koyu kavurma derecesi en iyi tadı veriyor. Bu tanımlardan anlaşılacağı gibi kişilerin tercihleri en iyi tadın değişmesine neden oluyor.