Kahve, her yaş grubuna hitap eden özel bir içecektir. Farklı lezzet ve aromalarıyla kahvaltı sofralarımıza dahi giren kahve, vücuda enerji verirken aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırma özelliklerine sahiptir. Bu bakımdan sevilerek tüketilen bir içecek olarak karşımıza çıkıyor.
Ancak hamilelikte kahve tüketimi sınırlanması gereken bir alışkanlığı ifade ediyor. Hamile bir kadının gün içerisinde sürekli olarak kafein miktarı çok güçlü olan kahve tüketmesi, uzmanlar tarafından önerilmiyor. Hamile bir kadın için günlük tüketilmesi gereken kahve miktarı 200 ml ile sınırlandırılıyor.
Hamilelik Döneminde Kahve Zararlı Mı?
Hamilelik sürecinde kadınların vücut ve metabolizmalarında sayısız değişim oluyor. Ancak bu değişimin bebeğin yararına olacak şekilde gerçekleşmesi gerekiyor. Gün içinde 200 gramdan fazla kahve içmek ise hamile kadının vücuduna alması gereken besin miktarını sınırlandırıyor.
Kahve tüketimi her ne kadar zararlı olmasa da hamile kadının beslenme düzenine olumsuz etki yapabiliyor. Bu nedenle hamile kadınların kahve tüketiminde sınırlandırma yapılıyor.
- Kalp sağlığı,
- Tansiyon,
- Kolesterol,
- Diyabet,
- Baş ağrısı,
- Alzheimer,
- Parkinson gibi hastalıklara karşı vücudu uyaran ve ödem attıran kahve çeşitleri hamilelik dönemlerinde kadınların sınırlı tüketmeleri gereken bir içeceği oluşturuyor.
Türk kahvesi, granül kahve ve filtre kahve gibi birçok kahve seçeneğinde tüketimin sınırlanması, gebeliğin sorunsuz bir şekilde sonuçlanmasını sağlıyor. Hamilelerin gün içinde içmesi gereken kahve miktarını 2 fincan kahve oluşturuyor.
Hamile Kadın Kahve İçebilir Mi?
Kahve içmek bir alışkanlığı hatta bir tiryakiliği ifade ediyor. Bu bakımdan hayatımızın belli dönemlerinde bu alışkanlığı bırakmak çok zor olabiliyor. Bu dönemlerden bir tanesi olan hamilelik döneminde kahve içilmesinde bir sakınca bulunmuyor. Ancak kahve içme limitini sınırlamak doğru bir tüketim şeklini ortaya çıkarıyor.
Hamilelikte kahve içiminin sınırlandırılmaması, bebeğin kilosunun artmasına zarar verebiliyor. Hamile kadınlar günde 2 fincan ya da 200 gramı geçmemek şartıyla kahve tüketimi sağlayabiliyor.
Ancak kahve tüketimini bu limitlerin üzerine çıkarmak anne ve bebeğin sağlığına olumsuz etkilerde bulunabiliyor. Her vücut yapısının kendisine özgü metabolizması bulunmasına rağmen yine de hamile olunduğunda sağlıklı olma konusunu riske atmamak gerekiyor.
Hamilelik Sürecinde Türk Kahvesi İçme Miktarı
Türk kahvesi ülkemizin en çok sevilen içecek seçenekleri arasında bulunuyor. Türk kahvesi, lezzeti ve kokusuyla herkes tarafından beğeni alıyor. Ancak hamilelik döneminde kahve sınırlaması yapmak Türk kahvesi için de geçerli oluyor. Türk kahvesinde bulunan antioksidan ve kafein bebek sağlığı açısından zarar oluşturabiliyor.
Yetişkin bireyler açısından vücudun adrenalin salgılaması iyi bir içeriği oluştururken adrenalin salgılayan bir hamile kadın açısından bu salgılar vitaminlerin yok olmasına sebep olabiliyor. Bu bakımdan hamile bir kadın için gün içinde yalnızca bir fincan Türk kahvesi tüketmek öneriliyor.
Hamilelik Döneminde Neskafe İçilir Mi?
Sıcak su içerisine eklenen ve kaynatılmadan içilen neskafe seçenekleri tiryakisi bulunan kahve içimini oluşturuyor. Neskafe içerisinde bulunan kafein, kişiye enerji verirken aynı zamanda da pozitif düşünmesini sağlıyor.
Ancak neskafeyi de aşırı tüketmek zararlı olabiliyor. Kronik rahatsızlığı olan kişiler ve hamile kadınların neskafe tüketimine dikkat etmesi önem taşıyor. Anne adaylarının neskafeden aldıkları kafein miktarının direkt olarak bebeğe geçmesi, bebeklerin negatif etkilenmesine sebep oluyor.
Hamilelikte Soğuk Kahve İçmek Zararlı Mı?
Soğuk kahve son dönemlerin en sık tüketilen kahve seçenekleri arasında bulunuyor. Soğuk kahveyi buzlu su ya da süt ile yapan kişiler bu kahveyi keyifle içiyor. Ancak ister soğuk kahve olsun isterse diğer kahve çeşitleri olsun bu kahvelerin büyük çoğunluğunda idrar söktürücü etki oluyor.
Hamile bir kadının soğuk kahve tüketmesi bu bakımdan bebeğe zarar verici bir içerik taşıyor. Hamile kadınların gün içerisinde 2 bardaktan fazla soğuk kahve tüketmesi idrar söktürücü etkisi nedeniyle vücut içerisinde bulunan sıvı miktarının azalmasına sebep oluyor.
Bu durum plasenta içerisinde bulunan ve gelişmeye çalışan bebeğe de zarar veriyor. Bu bakımdan anne adaylarının soğuk kahve ve diğer kahve çeşitlerini tüketirken daha dikkatli ve temkinli olmaları gerekiyor. Gün içerisinde soğuk ya da sıcak kahve tüketimlerini 2 bardak ya da 2 fincan ile sınırlandırmaları önem taşıyor.
Hamile Kadınların Kahve İçmesi Zararlı Mı?
Hamilelik dönemi kadınların vücutlarında büyük bir değişimin olduğu dönemlerdendir. Bu bakımdan seçilen besin maddelerine dikkat etmek gerekir. Kahvede bu besin ve içecek maddelerinden bir tanesidir. Her ne kadar kahve içmek yararlı olsa da, hamilelik döneminde kahve tüketim miktarına dikkat etmek şarttır.
Kadınlar için bir alışkanlık niteliği taşıyor olsa da bebek sağlığı açısından da zararlı bileşenlere sahiptir. Bu bakımdan uzmanlar tarafından da hamilelik döneminde kahve içilmesinin bir sınırlandırma getirilmesi şartı bulunuyor. Kahve içmek idrar yapma sıklığını da artıran bir seçenektir. Hamilelik döneminde vücuttan sıvı kaybedilmesini engel olmak gerekir.
Vücudunda sıvı kaybı yaşamak istemeyen kadınların kahve içme alışkanlıklarını günlük olarak iki bardak ile sınırlandırmaları şarttır. Bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için ve aynı zamanda bebek kilosunda azalma olmaması için bu detaya özen göstermek gerekir.
Türk kahvesi, granül kahve, soğuk kahve ya da filtre kahve seçenekleri arasından seçilen kahvelerin her gün iki fincandan fazla tüketilmesi zararlı bir içerik oluşturur. Hamilelik döneminin kaliteli bir şekilde geçirilmesi ve sağlıklı bir bebek için bu detaya dikkat etmek şarttır.