Kahve severlerin günlük yaşamlarında sıklıkla tercih ettiği kahve türlerinden birisi olan filtre kahve artık pek çok kişinin vazgeçilmez içeceği haline geldi. Güne daha enerjik başlamak isteyenlerin yanı sıra kısa iş molalarında da sıklıkla tercih edilen kahve seçenekleri arasında yer alan filtre kahve diğer kahve çeşitlerine göre oldukça popülerdir.
Filtre Kahve Nedir?
Günlük hayatta çok sık tercih edilen aromatik ve sade kahve türüne filtre kahve adı verilir. Öğütülmüş ve kavrulmuş olan kahve makinelerinde kullanılan filtre kahve çekirdeklerini ifade etmekte kullanılan bu terim, öğütülmüş olan kahve çekirdeklerinin sıcak su ile birlikte demlenmesi ile elde edilen bir kahve türüne verilen addır. Demlenen kahve metal veyahut kağıt bir filtreden süzülerek servise hazır hale getirilir.
Filtre Kahve ve Kahve Çekirdeği Türü Seçimi
Filtre kahve çekirdeklerinin türevleri genel anlamda dörde ayrılır. Bunlar;
Robusta
Daha sert, yüksek kafeinli ve acı bir tada sahip olan kahve çekirdeği türüdür.
Liberice
Çiçeksi ve meyveli bir aromaya sahip olan kahve çekirdeği türüdür.
Arabica
Genellikle asiditesi yüksek, hafif meyvemsi ve daha tatlı bir kahve çekirdeği türüdür.
Excelse
Meyvemsi ve tartımsı notaları bulunan kahve çekirdeği türü olarak bilinir.
Bu kahve çekirdeklerinin yetiştirilmiş olduğu alanlarda en az kahve çekirdekleri kadar önem arz eder. Lezzetli bir filtre kahveyi seçmenin ilk adımı paket olarak satın alınacak filtre kahvenin paketi üzerinde yer alacak olan içerik bilgi etiketidir.
Bu noktada kavrulma tarihi dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan en önemlisi olanıdır. Kahvenin en lezzetli olduğu dönem kavrulduktan sonraki ilk 10 günü içerir. Kavrulmuş olan kahve çekirdeğinin kavrulduktan sonra en çok 2 ay içerisinde tüketilmiş olması önemli bir detaydır.
Ancak iki ay içerisinde tüketilmeyen kahve bozulmuş anlamına gelmez bu tamamen kahvenin ilk orijinal tadının artık olmadığı anlamına gelir. Bir filtre kahve satın alınacaksa etiket üzerinde yer alan kavrulma tarihinin bu sınırlar içerisinde olmasına dikkat edilmelidir.
Filtre Kahve Çekirdeğinin Tazeliği
Filtre kahvenin tazeliği lezzet açısından çok ama çok büyük bir fark yaratır. En iyi filtre kahve deneyimini elde edebilmek için öncelikle taze öğütülmüş olan kahve çekirdekleri ile üretilmiş olan filtre kahveleri seçmek önemlidir.
Kahve çekirdekleri kavrulduktan hemen sonra tüketildiğinde en yüksek tat ve aromayı kahve severlere sunar. Satın alırken bu noktada paket üzerindeki filtre kahvenin kavrulma tarihine satın almadan önce çok dikkat etmek gerekir.
Filtre Kahve Çekirdeğinin Türü
Kahve kuşağı adı verilen Ekvator bölgesinde birbirinden çok farklı tada sahip pek çok kahve üretilir. Yemen, Ekvator, Honduras, Guatemala, Kolombiya, Brezilya, Etiyopya ve Sumatra gibi pek fazla yöreye ait kahve çeşidi bulunur.
Zaman içerisinde filtre kahve tüketimi arttıkça kişiler kendi damak tadına uygun olan kahveleri bulmak konusunda uzmanlaşacağından kahvenin yetiştiği yere göre lezzet ayrımı yapmak kolaylaşacaktır.
Filtre Kahve Satın Alırken Doğal Olup Olmadığına Bakmak
Bir filtre kahve satın alırken etiketleri okumak muhakkak kahve hakkında bilgi sahibi olmak adına önemlidir. Etiket okumak bu noktada filtre kahve paketlerinin orijinal olup olmadığını anlatan ibareler olduğundan bu adıma dikkat etmek gerekir.
Filtre kahve paketinin üzerinde ''%100 Original'' ya da '' Rainforest Alliance Certified'' ibarelerinin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına bakmak kahvelerin doğal olup olmadığı hakkında bilgi verir. Bu etiketler filtre kahve üzerinde herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığını gösterir.
Filtre Kahve Satın Alırken Valfli Ambalaj Tercihi
Filtre kahve ambalajlarında kullanılan valf, yuvarlak ve şekilli bir plastik parçadır. Valf bu noktada filtre kahve içerisinde yer alan karbondioksitin dışarı atılmasını sağlayan önemli bir ambalajlama yöntemidir.
Kahve ambalajının içerisinden dışarı karbondioksit çıkarken bu sırada valf sayesinde içeri oksijen girmiyor. Bu noktada oksijenin kahve ile buluşması kahvenin bayatlamasına ve tadının orijinalliğini kaybetmesine neden olacağından hava almaması bu noktada önemlidir.
Filtre Kahvenin Kavrulma Derecesi
Filtre kahvelerin kavrulma dereceleri açık, orta ve koyu dereceler olarak adlandırılabilir. Bu kavrum derecesi her değiştiği sırada demlenecek olan filtre kahveden alınacak olan tatta değişiklik gösterecektir. Filtre kahve çekirdeklerinin açık ve orta derece olarak kavrulması ile birlikte tadım notaları daha fazla ortaya çıkarken içimi daha yumuşak olur, koyulaştıkça acılaşır.
Filtre Kahvenin Orijinalliği ve Kavurucuları
Dünyaca ünlü kahve markalarının ambalajlarının sahtelerinin üretilmesi artık günümüz teknolojisi ile birlikte oldukça yaygınlaşmış durumdadır. Bunun için de çok dikkatli olmak ve bu filtre kahveleri markaların kendi mağazaları içerisinden almaya özen göstermek önemlidir.
Ambalajların bu noktada orijinal olup olmadığı bilgisine kendi web siteleri içerisinden bakabilir ve iki ambalaj arasında karşılaştırma kahve severler tarafından yapılabilir.
Filtre Kahve Ambalajı ve SCA Tadım Puanı
Filtre kahve ambalajı üzerinde SCA tadım puanı yer alıyorsa bu filtre kahvenin tümüyle nitelikli kahve sınıfı içerisinde olduğunu gösterir. Nitelikli kahveler en az 80 puan ve üzerinden başlar. 60 ila 80 puan arasındaki kahveler ise çoğunlukla ticari kahveler sınıfına dahil edilir.
Filtre Kahvenin Öğütülme Derecesi
Filtre kahvenin öğütülme derecesi, kahvenin demlenme sürecinde etkin rol oynayan önemli bir faktördür. Filtre kahve makineleri için genellikle orta kalınlıkta öğütülmüş olan kahveler tercih edilmelidir.
Filtre Kahvenin Menşei
Kahve çekirdeklerinin yetiştirildiği bölge filtre kahvenin tat profilini etkileyen önemli detaylardan birisidir. Farklı bölgelerin sunmuş olduğu tatlar arasında ciddi bir aroma farklı görülebilir.
Kahvenin geldiği bölgelere göre;
- Güney Amerika Kahveleri: Daha dengeli, fındıksı ve aromalı tatlar sunar.
- Afrika Kahveleri: Çiçeksi ve daha meyvemsi notalar barındırır.
- Asya Kahveleri: Daha yoğun topraksı ve baharatlı aromalar sunar.
Filtre kahvenin menşeini bilmek, kahve severlerin damak zevkine göre seçim yapmasını kolaylaştırır.