Açık, Orta ve Koyu Kavrulmuş Kahve Arasındaki Farklar Nelerdir?

kahve kavrum dereceleri

Kahve dükkanlarından ya da marketlerden kahve satın alırken paketler üzerinde açık orta ve koyu kavrulmuş kahve yazılarını görmek mümkündür. Bu yazıları görmek kahve tercihi üzerinde düşmeye neden olur. Bu durumun ortadan kalması ise yaygın kavrulmuş kahve çeşitlerini ve aralarındaki farkların öğrenilmesiyle mümkün olur. İşte 3 farklı kavrulma türüne dair detaylar ve aralarında bulunan farklar;

Kavrulmuş Kahve Nedir?

Kahve ağaçta yetişen bir üründür. Ağaçta yetişen kahve meyveleri toplandıktan sonra çekirdekleri çıkarılır. Bu çekirdekler yeşil renkte olur. Çiğ halde bulunan bu çekirdeklerin herhangi bir tadı ve aroması bulunmaz. Bu nedenle kavurma işlemine tabi tutulur.

Kahve çekirdeklerinin kavrulması kavurma işlemi için üretilmiş olan makineler kullanılarak yapılır. Yapılan kavurma işlemi sayesinde çekirdekler hem kimyasal hem de fiziksel değişime uğrar. Bu değişim sayesinde çekirdek renklerinde ve kokularında değişme olur. Ayrıca kavurmaya bağlı olarak kahvenin kendine özgü tadını alması sağlanır. Böylelikle demleme ve diğer hazırlama yöntemleri sonucunda lezzetli kahvenin tüketilmesi mümkün olur.

Kahve çekirdekleri için kullanılan 3 temel kavurma şekli vardır. Bunlar açık kavurma (light roast), orta kavurma (medium roast) ve koyu kavurmadır (dark roast). Kahvelerin hazırlanma türü ve şeklinde göre bu 3 türde kahvenin satın alınması mümkün olur.

Açık Orta Ve Koyu Kavrulmuş Kahvenin Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kahve seçimi yapılırken kavrulma derecelerine bakmak gerekir. Böylelikle arzu edilen tattaki kahvenin satın alınarak hazırlanması mümkün olur.

Açık, orta ve koyu kavrulmuş kahvenin arasındaki farkları şunlardır;

  • Kavrulma süresi farkı
  • Lezzet farkı
  • Kafein oranı farkı
  • Kahve rengi farkı
  • Koku farkı
  • Asit oranı farkı
  • Gövde farkı

Bu farklar bilindikten sonra kahve seçimini yapmak daha kolay olur. Kahve için belirli bir marka tercih ediliyorsa söz konusu markanın uygun kavrulan türü seçilerek satın alınır. Böylelikle filtre, Türk kahvesi, espresso veya cappuccino gibi kahvelerin damak tadına göre hazırlanması sağlanır.

Kavrulma Süresi Farkı

Yaygın kullanılan 3 kavrulmuş kahvenin arasındaki ilk fark kavrulma süresi farkıdır. Açık kavrulmuş kahvenin kavrulması için 180-200 ºC ısıdan yararlanılır. Böylelikle kahvenin ısıyla teması diğer kahvelere oranla daha az olur. Bu kahvede kavrulma süresi kısa olduğu için kahve çekirdeklerinin yağlarının dışarıya çıkması mümkün olmaz.

Orta kavrulmuş kahvenin kavrulma derecesi 210-220 ºC’tir. Kavrulma süresi ise koyu kavrulmuş kahveye oranla daha kısadır. Bu süre içerisinde ısıyla temas etme süresi arttığı için kahvenin yağının çıktığını görmek mümkündür.

Koyu kavrulmuş kahvenin kavrulma derecesi 240-250 º’C’tir. Ayrıca kavurma süresi en uzun devam eden kahvedir. Bu nedenle koyu tonlarında bir renge sahip olur. Bunun dışında ısıyla temas etme süresi fazla olduğu için çekirdeklerin yağının çıktığı görülür. Bu nedenle yağlı bir yapıya sahip olur.

Lezzet Farkı

Kavurma derecelerinin farklı olması kahve lezzetlerinde de farklılık görülmesine neden olur. Açık kavrulmuş kahvenin lezzeti orijinal kahve tadına yakın olur. Bunda ısıyı daha az almış olması etkilidir. Açık kavrulmuş kahvenin aroması meyvemsi ve çiçeksi olarak görülür. Ayrıca bu kahvenin aromalarının daha karmaşık ve tatlı olduğunu söylemek mümkündür.

Orta kavrulmuş kahvenin lezzeti kavrulma işlemi nedeniyle değişir. Buna bağlı olarak kahvenin aroması çikolata, meyve ve fındık aromalarından oluşur. Orta kavrulmuş kahveler genel olarak yumuşak tada sahiptirler.

Koyu kavrulmuş kahvenin lezzetinin daha acı olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle tatlarının dumanlı ve karamelize olduğunu söylemek gerekir. Bunun dışında aromasız olan kahveler arasında yer alırlar.

Kafein Oranı Farkı

Kavrulmuş kahveler arasındaki üçüncü fark kafein oranı konusunda olur. Kafein oranı en yüksek olan kahve açık kavrulmuş kahvedir. Bunda kavrulma süresinin kısa olması nedeniyle çekirdeklerin daha az ısı görmüş olmasıdır. 

En düşük kafein oranına sahip olan kahve ise koyu kavrulmuş olan kahvedir. Kavurma süresinin fazla olması nedeniyle kahvenin kafein içeriğinde bozulmalar meydana gelir. Buna bağlı olarak da kafein oranında düşüş yaşanır.

Kahve Rengi Farkı

Açık, orta ve koyu kavrulmuş kahvelerde renk açısından farklılık görülür. Açık kavrulan bir kahvenin rengi açık kahverengi tonlarında görülür. Ayrıca bu kahve yağsız bir görüntü sergiler.

Orta kavrulmuş kahvenin sahip olduğu renk klasik kahverengi olarak ortaya çıkar. Ayrıca bu kahvelerde hafif yağ oranını yakından görmek mümkündür. Koyu kavrulmuş kahvenin rengi ise oldukça koyu kahverengidir. Buna ek olarak yağlı bir görünüm sergiler.

Koku Farkı

Kavrulmuş kahveleri kokuları sayesinde ayırt etmek mümkündür. Çünkü 3 kahvenin kokusu birbirinden farklıdır. Koyu kavrulmuş kahvenin kokusu dumanlı, topraksı ve kesin tonlarda görülür. 

Orta kavrulmuş kahvenin kokusu karamel, fındık, meyve, nuga ve çikolata tonlarında algılanır. Açık kavrulmuş olan kahvenin kokusu içi meyve ve çiçek kokularında olur. Açık kavrulmuş kahveye bakıldığında daha tatlı bir aromanın olduğunu görmek mümkündür.

Asit Oranı Farkı

Açık, orta ve koyu kavrulan kahvelerin farklarından birisi asit oranı farklılığıdır. Açık kavrulan kahvenin asit derecesi diğer iki kavurma kahveye oranla yüksektir. Bu nedenle sert kahve içmeyi tercih eden kişilere hitap eder.

Koyu kavrulan kahvenin asit oranı daha azdır. Bu nedenle yumuşak içim imkanı sunar. Böylelikle yumuşak içimli kahveleri tercih eden kişiler tarafından tercih edilmeye uygundur.

Gövde Farkı

Açık, orta ve koyu kavrulmuş kahveler arasındaki son fark gövde farkıdır. Koyu kavrulan kahvenin gövdesi daha ağır ve yoğun olarak görülür. Ayrıca kavurma süresinin uzun olması nedeniyle yağ tabakalarını görmek mümkündür. 

Orta kavrulan kahvenin gövdesi ismi gibi orta yoğunluktadır. Bu nedenle sık tercih edilir. Açık kavrulan kahvenin gövdesi ise ince ve hafif olarak görülür. Buna bağlı olarak belirgin aromalar sunar.


 
Etiketler: bilgi içerikleri
Ocak 02, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
WhatsApp WhatsApp Destek